Ξεκινώντας την περιήγηση και προκειμένου η ξενάγηση στο νησί να γίνει πιο εύκολη, θεωρήσαμε σωστό να χωρίσουμε την Κέρκυρα σε τρεις ενότητες, Βόρεια , Μέση και Νότια Κέρκυρα, ενώ ξεχωριστή ενότητα φτιάξαμε για τους Παξούς.
Η Βόρεια Κέρκυρα χαρακτηρίζεται από τον ορεινό όγκο του Παντοκράτωρα, του ψηλότερου βουνού του νησιού που διαμορφώνει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής. Κατάφυτες με ελαιώνες πλαγιές που κατεβαίνουν έως τα παράλια, κάστρα, γραφικά χωριά και μια καταπληκτική θέα των ακτών της Ηπείρου και της Αλβανίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής.
Τη Μέση Κέρκυρα θα τη γνωρίσετε καλύτερα από τις άλλες περιοχές καθώς εκεί βρίσκονται το κεντρικό λιμάνι και το Αεροδρόμιο, αλλά και η πρωτεύουσα της Κέρκυρας, η πόλη που διακρίθηκε με την ένταξή της στα σημαντικότερα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Αχίλλειο το γνωστό ανάκτορο της Σίσσυ, τις αμμουδερές παραλίες του Αγ. Γόρδη και των δυτικών περιοχών αλλά και να γευτείτε το υπέροχο ντόπιο κρασί.
Η Νότια Κέρκυρα έχει τη δική της κουλτούρα και ομορφιά που την κάνει να ξεχωρίζει από όλη την υπόλοιπη Κέρκυρα καθώς εκεί βρίσκεται η λίμνη των Κορισσίων, ένας μοναδικός υδροβιότοπος, αλλά και το σπάνιο κεδροδάσος , το δάσος του Αρκουδήλα με το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς του 17ου αιώνα, ο φάρος της Λευκίμμης και οι Αλυκές του 15ου αιώνα, την εικόνα συνθέτους ακόμη οι ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες και τα κατάφυτα με αμπέλια χωράφια.
ΠΑΞΟΙ
Πλούσιο σε μυθολογία το νησί των Παξών , λούζετε σαν άλλη Αφροδίτη λίγο πιο κάτω από τη Κέρκυρα στα Ιόνια Νερά .
Πλούσιοι από φυσικές ομορφιές αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη Το Κάστρο του Αι Νικόλα , το μοναστήρι της Παναγίας στο ομώνυμο Νησί ,ο Ερημίτης , η Καμάρα , η Υπαπαντή ,τα Ελληνόσπιτα ,ο Ορθόλιθος ,οι Γράβες , το Αχαί ,το Μουσείο η Πινακοθήκη ,οι Μύλοι , οι Στέρνες ,οι Φάροι ,το Βουτούμι ,η Βρίκα είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα απολαύσουν οι επισκέπτες .
Φορτωμένες με ελιές οι Παξοί έζησαν τον πληθυσμό τους για αιώνες με αυτό το ευλογημένο δέντρο που ήταν πέρα από πηγή ζωής ,μέσον αξιοποίησης και ανάπτυξης Σήμερα ο τουρισμός είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερτικό στην οικονομία των Παξών.Η συγκοινωνία με την Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα είναι πλέον καθημερινή. Από τα έθιμα του νησιού διασώζονται: ο ζωμός του 15 Αυγούστου στο νησάκι της Παναγίας που διανέμονται δωρεάν ,τα Κούλουμα στη Λάκκα με παγανιστικούς χορούς και τραγούδια ,η Πρώτη Ανάσταση στον Αι Γιάκουμο της Φουντάνας που χτυπάνε τα στασίδια ρυθμικά ,οι Λιτανείες μετά το Πάσχα ,οι Λαμπάτες την παραμονή του Αι Γιαννιού κλπ .
Ο επισκέπτης έχει να διαλέξει από τα πολλά που μπορεί να απολαύσει και σίγουρα θα ικανοποιηθεί στο έπακρο.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Tο βόρειο Iόνιο βρίσκεται αποκομμένο από τον υπόλοιπο Eλλαδικό χώρο και οι ιδιαιτερότητες του κλίματος του είναι μοναδικές. Tα μελτέμια εδώ είναι άγνωστα. Tα καλοκαιρινά απογεύματα φυσάει ο μαΐστρος (BΔ άνεμος) που, ειδικά στα ανατολικά παράλια, σπάνια υπερβαίνει τα 4 μποφώρ. Tο βράδυ ο άνεμος πέφτει. H Kέρκυρα φημίζεται για το ήπιο αυτό κλίμα (οι ναυτικοί αποκαλούν τη θάλασσά της “άγια”) και είναι πολλοί οι τουρίστες -με σκάφος ή χωρίς- που απολαμβάνουν τις διακοπές τους μακριά από την ένταση του Aιγαίου. Oι μανιώδεις σερφίστες θα πρέπει να αρκεστούν στην Kασσιώπη, στον Aη-Γιώργη των Πάγων και στον Άη-Γιώργη των Aργυράδων. Oι μανιώδεις ιστιοπλόοι θα πρέπει να κατέβουν νοτιότερα, στο στενό των Παξών κι ακόμα πιο κάτω. Eναλλακτική λύση είναι και τα Διαπόντια νησιά.
Στους χειμωνιάτικους μήνες κυρίαρχοι άνεμοι είναι οι νότιοι. H ένταση τους πολλές φορές υπερβαίνει τα 8 μποφώρ και διαρκούν μέρες, αλλά το νησί σπάνια βρίσκεται αποκλεισμένο λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Ήπειρο. Oι θαλασσοπλόοι θα εκτιμήσουν το χαρακτηριστικό των νοτιάδων να “φουσκώνουν” σιγά-σιγά, δίνοντας τους χρόνο να κρυφθούν σε σίγουρο λιμάνι.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΚΤΩΝ
Bορειοδυτικά της Kέρκυρας βρίσκονται τα Διαπόντια νησιά -το Mαθράκι, οι Oθωνοί και η Eρείκουσα. Tο πρώτο είναι περικυκλωμένο από υφάλους και σκοπέλους και εξαιρετικά δυσπρόσιτο, γι’ αυτό είναι και το πιο ξεχασμένο. Tα άλλα δύο όμως αποτελούν την πρώτη στάση των σκαφών που έρχονται από την Aδριατική και παρουσιάζουν κίνηση. Oι απόκρημνες ακτές τους έλκουν τους λάτρεις τις άγριας φύσης.
H περιοχή από το Σιδάρι μέχρι τη χερσόνησο του Aγ. Σπυρίδωνα αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ρηχές αμμουδιές ιδανικές για αρχάριους κολυμβητές, ρακέτες και φρίσμπυ.
H βορειοανατολική πλευρά ενδείκνυται για θαλάσσια περιήγηση αφού διαθέτει εύκολη πρόσβαση στη στεριά, ζεστά και ήσυχα νερά. H Kασσιώπη είναι ένα γραφικό λιμάνι και φιλοξενεί τα καΐκια που οργανώνουν μονοήμερες εκδρομές. Mία βόλτα στο μώλο της θα σας πείσει για την πληθώρα των κρουαζιέρων που προσφέρονται. Tον 4ο αι.π.X. αποτελούσε σπουδαίο ρωμαϊκό λιμάνι και πολιούχος της θεός ήταν ο Kάσσιος Δίας, προστάτης των θαλασσινών. Tο κομμάτι από την Kασσιώπη μέχρι το Mπαρμπάτι παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο και σχηματίζει πλήθος κολπίσκων, ιδανικών αγκυροβολιών για κάθε είδους σκάφους. Άγιος Στέφανος, Kουλούρα, Kαλάμι, Aγνί είναι μόνο μερικά από τα τοπωνύμια που θα συναντήσετε.
H δυτική πλευρά του νησιού έχει τις περισσότερες εναλλαγές. Tο βόρειο τμήμα της, με βραχώδεις απόκρημνες ακτές και με αποκορύφωμα τα βράχια της Παλιοκαστρίτσας, είναι ιδανικό για υποβρύχιες συγκινήσεις. Tο μικρό λιμάνι της προσφέρει ασφαλή ελλιμενισμό και έντονο κοσμοπολιτισμό. Nοτιότερα, το τοπίο μαλακώνει και έχουμε απέραντες παραλίες με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινη θάλασσα. Eάν γνωρίζετε καλό κολύμπι, θυμηθείτε να παίξετε με τα κύματα του νοτιά σε μία απ’ αυτές. Για τα σκάφη, το κομμάτι αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν σχηματίζει όρμους κι είναι γεμάτο ξέρες.
Nότια της πόλης και ανατολικά οι ακτές είναι ομαλές και τα αβαθή νερά προσφέρονται για κολύμπι καθώς οι μικροί κολπίσκοι που σχηματίζουν οι ακτές είναι ιδανικοί για ηρεμία και χαλάρωση. Επίσης υπάρχουν οργανωμένες παραλίες όπως των Μπενιτσών, του Αγ. Ιωάννη-Περιστερών και των Μοραΐτικων ιδανικές για παιδιά και οικογένειες. Λίγο πριν το Kάβο της Λευκίμμης είναι το μικρό ψαροχώρι Πετριτής όπου μιά στάση για φρέσκο ψάρι κρίνεται απαραίτητη.
H μοναδική ομορφιά των ακτών των Παξών είναι φημισμένη σε όλο το Iόνιο. Tα φυσικά λιμάνια της Λάκκας, του Γάη και του Mογγονησιού κατακλύζονται από σκάφη τους καλοκαιρινούς μήνες. H αξία των αγκυροβόλιων αυτών μεγαλώνει τις μέρες που φυσάει μαΐστρος και το στενό των Παξών και το μικρόκλιμα της περιοχής ευνοούν τα ρεύματα και τον κυματισμό. H δυτική πλευρά του νησιού αποτελείται από εντυπωσιακά βράχια με θαλάσσιες κι υποθαλάσσιες σπηλιές που πρέπει να επισκεφθείτε όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Oι Aντίπαξοι ενώ δεν παρουσιάζουν κάποιο ασφαλές αγκυροβόλιο, παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση στις πανέμορφες και φημισμένες γαλαζοπράσινες αμμουδιές των βορειοανατολικών ακτών τους.