Ανησυχία για μειωμένες πληρότητες στα ξενοδοχεία

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 13:36

Μείωση στην πληρότητα περιμένουν οι τέσσερις στους δέκα ξενοδόχους, ενώ τουλάχιστον ο ένας στους δέκα περιμένει και μείωση στις τιμές.

Ειδικότερα στα νησιά του Ιονίου προβλέπεται να καταγράψει μείωση πληρότητας το 45,5% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι ανησυχητικές αυτές εκτιμήσεις καταγράφονται στην έρευνα συγκυρίας που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Βαρόμετρο για το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της ξενοδοχειακής επιχειρηματικής κοινότητας αποτελούν οι προβλέψεις της έρευνας για τα επίπεδα πληρότητας και τιμών στα ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά το καλοκαίρι (Απρίλιος-Οκτώβριος συνήθως) και αποτελούν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την Έρευνα, με τίτλο: «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019» – που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873 – το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.
Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:
Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.
Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.
Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%)μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.
Η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι:
Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.
Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Τα εποχιακά
Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:
Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.
Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.
Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:
Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.
Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

Οι πληρότητες ανά Περιφέρεια
Τα σχετικά στοιχεία «φωτογραφίζουν» τις περιοχές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, αλλά και το ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή.
Το Νότιο Αιγαίο προβλέπεται πως θα είναι η περιοχή στην οποία αναμένεται να καταγράψει αυξημένες πληρότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του δείγματος (16,14%), με την Πελοπόννησο να ακολουθεί με το 12,79% των επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας, ωστόσο, αναμένεται να καταγραφεί σε ξενοδοχεία της Πελοποννήσου (19,39%), με το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) να ακολουθεί, με προβλεπόμενη αύξηση πληρότητας 14,15%.
Η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου προβλέπεται από την έρευνα του ΙΤΕΠ πως θα είναι οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να καταγράψουν μείωση πληρότητας το 50,39% και το 45,5% των επιχειρήσεων του δείγματος αντίστοιχα.
Οι τιμές στα εποχιακά ανά Περιφέρεια
Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών στα ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά τη θερινή περίοδο, οι προβλέψεις του ΙΤΕΠ εμφανίζονται δυσοίωνες. Κι αυτό καθώς σε όσα εμφανίσουν άνοδο τιμών, αυτή θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 7,5%. Στις επιχειρήσεις, ωστόσο, που θα καταγράψουν μείωση τιμών, η μέση μείωση θα είναι διπλάσια, φθάνοντας το 13%.
Στα μισά ξενοδοχεία του δείγματος (50,9%) αναμένεται πως οι τιμές θα είναι αμετάβλητες σε σύγκριση με το 2018, ενώ ένα στα τέσσερα (24,6%) εκτιμάται πως θα σημειώσει αύξηση τιμών. Στον αντίποδα, το 15,5% των εποχικών ξενοδοχείων δέχεται ισχυρή πίεση καθώς αναμένεται να μειώσουν φέτος τις τιμές τους.
Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιοχή στην οποία, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, θα καταγράψει αύξηση τιμών το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων του δείγματος (30,3%). Σε Κρήτη και Ιόνια Νησιά αναμένεται να έχουν αυξημένες τιμές 1 στις 4 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το φετινό καλοκαίρι. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές τους, ωστόσο, εκτιμάται πως θα πετύχουν φέτος τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της Μακεδονίας-Θράκης αλλά και της Πελοποννήσου (10,8% και 10,4% αντίστοιχα).
Η Κρήτη εκτιμάται πως θα είναι η περιοχή στην οποία θα μειωθούν οι τιμές στο 21% των ξενοδοχείων (το υψηλότερο του δείγματος) ενώ η μεγαλύτερη μείωση τιμών προβλέπεται να σημειωθεί σε ξενοδοχεία του Νότιου Αιγαίου και της Μακεδονίας-Θράκης (18,9% και 18,8% αντίστοιχα).

Καμπανάκι ανησυχίας
Από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.
Σχολιάζοντας τη μελέτη του ΙΤΕΠ ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι: «To ΞΕΕ, μέσα από την συνεργασία που έχει συνάψει με το ΙΤΕΠ, δίνει μια ακριβή «φωτογραφία της στιγμής» για την κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων. Αντί για αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχουμε πλέον μια πρωτογενή επιστημονική έρευνα σε ένα εξαιρετικό δείγμα, η οποία αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών ξενοδοχείων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και την εκτίμηση που επικρατεί στον κλάδο για το πως θα κινηθούν τα μεγέθη της αγοράς στη συνέχεια. Τώρα όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το «καμπανάκι» της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία, τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σε λίγες μέρες. Εμείς, ως ΞΕΕ, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία».

 

Holidays in Corfu

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Άρθρα

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.