Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:30

Ενημέρωση μελών για το ευνοϊκό πρόγραμμα δανειοδότησης μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από την τράπεζα PROBANK

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού, έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της δράσης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση – δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους μέσω του ΕΣΠΑ και δια μέσου του ΕΤΕΑΝ, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό στα νησιά.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη δανειοδότησή τους με ποσά από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως κεφάλαιο κίνησης είτε ως επενδυτική δαπάνη. Η περίοδος αποπληρωμής είναι έως 4 χρόνια και το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό, 2,8%, πλην όμως στα νησιά που έχουν κάτω από 3.100 κατοίκους, το δάνειο θα είναι άτοκο.
Τα δάνεια θα καλύπτουν το 70% της παρέμβασης που θα κάνει η επιχείρηση, ενώ το 30% θα πρέπει να το συνεισφέρει ο ίδιος ο επενδυτής. Μπορούν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις είτε νέες επιχειρήσεις είτε υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεικτικά μπορούν να είναι στον κλάδο των ξενοδοχείων, των ενοικιαζομένων δωματίων, της εστίασης, των τουριστικών πρακτορείων, των επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες προς τους τουρίστες, θαλάσσια σπορ, θαλάσσιος τουρισμός, καταστήματα λιανικής, τροφίμων, ειδών λαϊκής τέχνης. Οτιδήποτε δηλαδή εκ του σύνεγγυς ή εκ του μακρόθεν έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του τουρίστα.
Μπορούν να είναι επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων, μπορούν να είναι καταστήματα εμπορίας τοπικών προϊόντων, ενδιαφέροντος τουριστικού. Εάν πρόκειται για κεφάλαια κίνησης, τότε η έδρα της επιχείρησης πρέπει να είναι σε νησί. Αν πρόκειται για επενδυτική δαπάνη, αρκεί η επένδυση να γίνει σε νησί.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων της επιχείρησης μπορεί να καλυφθεί από αυτό τον δανεισμό: Δημιουργία – διαμόρφωση χώρων, κτίρια, εξοπλισμός, μηχανήματα, τεχνογνωσία, λογισμικό, δράσεις διασφάλισης ποιότητας, λειτουργικές δαπάνες, ενοίκια, μισθοί, αμοιβές τρίτων, κόστος εμπορευμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κ. Χαρίκλεια Μαγλουσίδου, στην τράπεζα PROBANK , Αλεξάνδρας & Σαμάρα, & στo τηλέφωνο 2661081423, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.