Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 19:58

Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας για το δικαίωμα απόδειξης

Σας ενημερώνουμε ότι μέσα στις αλλαγές του νέου φορολογικού νόμου είναι και η δυνατότητα που έχει ο καταναλωτής να φύγει χωρίς να πληρώσει σε περίπτωση που δεν του κοπεί απόδειξη. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας, σε όλες τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και αναγραφή στον τιμοκατάλογο εφόσον τηρείται, από καταστήματα εστίασης και αναψυχής, η μνεία: για την μη πληρωμή του αντιτίμου, σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης
Εφιστούμε την προσοχή σε όλες τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, ότι υφίσταται σύμφωνα με την υπ. αρ. 4/28.11.2012 αγορανομική διάταξη, άρθρο που ρυθμίζει το θέμα της μη πληρωμής του αντιτίμου, σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, η οποία και ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της στο ΦΕΚ, δηλαδή την 12/12/2012.
Επίσης, σας επισημαίνουμε την υποχρέωση από 12/1/2013, για ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο του καταστήματος/επιχείρησης και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής, στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, ως εξής:

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)»

«CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)»

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει επίσης και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.

Σε περίπτωση παράλειψης ανάρτησης της ανωτέρω πινακίδας, ή σε περίπτωση που υφίσταται τιμοκατάλογος και δεν αναγράφονται τα παραπάνω, το διοικητικό πρόστιμο είναι 1.000,00 ευρώ.