Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 10:03

Συνοπτικά οι ενέργειες της Ομοσπονδίας τον μήνα Ιούλιο 2019-φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων-διαχείριση των απορριμμάτων - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας, τόσο σε θέματα υποδομής, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και σε θέματα οικονομικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων , ασχολήθηκε για πολλοστή φορά η Ομοσπονδία μας, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση την ευθύνη που έχουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για την διευθέτηση των προβλημάτων που εμποδίζουν την έρρυθμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα στο θέμα των φορέων διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων , προσπαθήσαμε να κάνουμε για ακόμη μια φορά κατανοητό στην πολιτεία και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού, την απόλυτη ανάγκη που υπάρχει για την εξυγίανση του τομέα της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τους διάφορους φορείς.Ειδικότερα, η αυθαίρετη τιμολόγηση αυτών των εταιριών και η παράλογη απαίτησή τους να εισπράττονται τα ποσά αυτά από τους επιχειρηματίες σε ημερομηνίες που οι ίδιες ορίζουν, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα στα μέλη μας που νιώθουν εντελώς ανίσχυροι μπροστά στις παράλογες απαιτήσεις κάθε ανάλογης εταιρίας.Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την πολιτεία τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής για την προστασία τόσο των πνευματικών δικαιωμάτων όσο και των συγγενικών δικαιωμάτων, η οποία θα δύναται να ορίζει έναν ενιαίο πίνακα αμοιβών προς τους υπόχρεους.

Σχετικά με το πολύπαθο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις 24 Ιουλίου, αποστείλαμε κοινή επιστολή με την Ένωση Ξενοδόχων , την Ένωση Ξεναγών και τον Εμπορικό Σύλλογο στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τους Βουλευτές Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα, κ. Αλέκο Αυλωνίτη και κ. Δημήτρη Μπιάγκη, με τίτλο “ Απειλείται με καταστροφή η τοπική μας οικονομία αν δεν λυθεί το θέμα των απορριμμάτων”, προκειμένου να γίνει για ακόμη μια φορά κατανοητή από την πολιτεία η άμεση και απόλυτη ανάγκη που υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού..Τονίσαμε για μια φορά ότι τα «βουνά» των σκουπιδιών έχουν κατακλύσει το νησί μας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να συνεχίζεται η δυσφήμιση για τον τόπο και το τουριστικό μας προϊόν.

Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής «η Κέρκυρα πεθαίνει», και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την άμεση παρέμβασή σας.Ζητήσαμε να ικανοποιηθεί πάραυτα το αίτημα, για άμεση μεταφορά απορριμμάτων εκτός νησιού, αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί πολλάκις και από διαφόρους θεσμικούς φορείς και στο παρελθόν, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό.

Η πρωτοβουλία μας αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού που σαν πρώτο βήμα ζήτησε από τον Δήμαρχο να καταθέσει αίτημα προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης του απαιτούμενου ποσού για την ανάθεση της αποκομιδής με συνοπτική διαδικασία, μέχρι την υπογραφή της εκκρεμούς σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο, απεγκλωβίζοντας με τον τρόπο αυτό την εμπλοκή που υπήρχε στο θέμα των δημοπρασιών για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις περιοχές, της Μέσης Κέρκυρας , Παλιαοκαστριτών, ΔΕ Αχιλλείων, Παρελίων και Φαιάκων.