Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 21:28

Προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους

Δελτίο Τύπου

Με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε σήμερα από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, παρέχεται μία πρόσθετη σημαντική διευκόλυνση στους πολίτες που υπάγονται σε ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 130 του νόμου 4611/2019, το οποίο αφορά τη δυνατότητα προοδευτικής αποδέσμευσης λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.

Θυμίζουμε στα μέλη μας ότι σχετικό υπόμνημα κατατέθηκε από την Ομοσπονδία μας στις αρχές Μαΐου, στο Υπ. Οικονομίας και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, προκειμένου να αρθούν οι κατασχέσεις των επιχειρηματικών τραπεζικών λογαριασμών των μελών μας , εφόσον βεβαίως οι επιχειρηματίες ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση.( Δελτία Τύπου-ανάρτηση 17-05-2019 στο www.oetk.gr).

• Η υποβολή της αίτησης για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxis σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

• Ο αιτών καταχωρεί τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που έχει επιλέξει για τον περιορισμό της κατάσχεσης.

• Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης, ο οφειλέτης ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για το ποσό του περιορισμού.

• Εξαιρετικά, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά, αυτή υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο ή άλλη Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.

• Ο περιορισμός χορηγείται για ένα μοναδικό λογαριασμό και ισχύει για 1 μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση αυτού. Ο περιορισμός ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

• Το ποσό του περιορισμού υπολογίζεται ακόμα και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών ή βρίσκεται σε αδράνεια ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

• Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στο νόμο, ως γινόμενο του ποσού δόσης επί ένα συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5.