Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 14:27

Άρση κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικρών τουριστικών επιχειρήσεων

Η Ομοσπονδία μας, με αφορμή την δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, κατέθεσε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, αίτημα σε μορφή υπομνήματος προς τον Υπ. Οικονομίας και τη Γενική Διεύθυνση φορολογικής Διοίκησης προκειμένου να αρθούν οι κατασχέσεις των επιχειρηματικών τραπεζικών λογαριασμών των μελών μας , εφόσον βεβαίως οι επιχειρηματίες ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:


« Σύμφωνα με το πακέτο μέτρων που πρόσφατα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία.

Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι και οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου μας που μέσω αυτής της ρύθμισης, θα πάρουν μια μικρή «ανάσα» προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται στον τουριστικό χώρο και να μην καταποντιστούν από το δυσβάστακτο βάρος των φορολογικών μέτρων και του έντονου ανταγωνισμού που κυριαρχεί στον τουριστικό χώρο.

Εκείνο όμως που θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τις επιχειρήσεις μας θα ήταν η άρσης των κατασχέσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον βεβαίως αυτές ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση, ώστε να μπορώ να τους μένουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό για να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και να καλύπτουν ταυτόχρονα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Θεωρούμε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα μπορούσε η ΑΑΔΕ να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της άρσης των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων μας, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των εργασιακών θέσεων στις μικρές επιχειρήσεις και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας που στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην δημιουργία και τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.

Ευελπιστώντας ότι θα κατανοήσετε και θα προωθήσετε ανάλογα το δίκαιο αίτημά μας αναμένουμε την απάντησή σας»

Λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά δημοσιεύματα, θεωρούμε ότι το αίτημά μας έπιασε τόπο και θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν πολλοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων του κλάδου μας, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις πιέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τα μέλη μας.

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα μιλούν για τη νέα ρύθμιση που προωθεί το Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι μικροοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, η οποία δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, θα δικαιούνται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους και για έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος,

Ακόμη στη ρύθμιση θα μπουν και όσοι έχουν μεγαλύτερες οφειλές ρυθμισμένες και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα υπερβαίνει τα 400 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά.

Έτσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν είναι ακόμα τεχνικά έτοιμες να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

- Πρώτον, να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων

- Δεύτερον, να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

- Τρίτον, να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης