Την επέκταση τριών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 15:24

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τριών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που καλύπτουν συνολικά 51.383 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, επεκτάθηκαν και καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις για τους εργαζόμενους στους κλάδους των τραπεζών και των πάσης φύσεως μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων όλης της χώρας, καθώς και των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Από τον Αύγουστο του 2018 και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε 12 κλάδους, καλύπτοντας συνολικά περισσότερους από 210.000 εργαζόμενους. Επίσης, εξετάζει τις εν ισχύ Συλλογικές Συμβάσεις και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.

Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, για τη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας τους, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, τον οποίο υπηρετεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων στη χώρα, καθώς και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συνημμένα η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2019 για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα