Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 13:33

Τουριστικά Καταλύματα : Τι αλλάζει με το νέο νόμο

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον θεματικό τουρισμό στις 6 Δεκεμβρίου 2018, προέκυψαν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν καταρχήν την αλλαγή του αρμόδιου φορέα έκδοσης πιστοποιητικού προαιρετικής κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) που ορίζεται πλέον η οικεία κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού και κατά δεύτερον η υποχρέωση κατοχύρωσης των διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου.
Επίσης στο άρθρο 31 αναφέρονται τα εξής: «Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που υπάγονται στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016, υποχρεούνται να µεριµνήσουν για την καταχώρηση του µοναδικού αριθµού γνωστοποίησης εντός µηνός από την χορήγησή του στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισµού. Σε περίπτωση µη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται ̟ πρόστιµο ύψους χιλίων (1000) ευρώ
Ακόμη πρόστιμο ύψους 5.000€ προβλέπει το άρθρο 33.παρ3 του νομοσχεδίου σε περίπτωση που τουριστικό κατάλυμα διαφημίζει ότι ανήκει σε διαφορετική μορφή καταλύματος ή διαφορετική κατηγορία αστέρων ή κλειδιών από την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό κατάταξης που τους έχει χορηγηθεί ή στο Ε.Σ.Λ. ή στην αίτηση γνωστοποίησης έναρξης.
Ο φορέας μας εξέφρασε για ακόμη μια φορά, με σχετικό υπόμνημα, τη δυσαρέσκειά του στο γεγονός ότι οι περισσότεροι νόμοι, περιορισμοί και κυρώσεις αφορούν τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, ενώ οι αντίστοιχοι ιδιώτες της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού» δεν «αγγίζονται» πουθενά και από καμιά ελεγκτική αρχή.
Επίσης ζητήσαμε και πήραμε την υπόσχεση από το Υπουργείο Τουρισμού κανένα πρόστιμο να μην εφαρμοσθεί αν δεν μας δοθεί μια λογική παράταση χρόνου εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που θα λειτουργήσει ως περίοδος προσαρμογής των υπηρεσιών και των επιχειρηματιών του τουρισμού στις επιταγές του νόμου.
Η Ομοσπονδία μας ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει εγκαίρως και λεπτομερώς τα μέλη της για όλα τα παραπάνω , επομένως μόλις λάβουμε τις διευκρινιστικές αποφάσεις θα προβούμε σε ανάλογη ενημέρωση.