Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 13:51

Γραφείο ΕΟΤ Ιονίων Νήσων στα Ιωάννινα-Ακατανόητη απόφαση

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η αγανάκτηση που απορρέει από την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού που σύμφωνα με το Π.Δ. 72/2018, συγκροτεί εσωτερική υπηρεσία του ΕΟΤ Ηπείρου – Ιονίων νήσων με έδρα τα Ιωάννινα, ώθησε τους τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων να αποστείλουμε στην Υπουργό Τουρισμού και όλους τους αρμόδιους φορείς , ψήφισμα διαμαρτυρίας που ζητάμε την κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης και την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της συνεχιζόμενης και προκλητικής υποβάθμισης των Ιονίων Νήσων που συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην οικονομία, όσο και στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η υπηρεσία αυτή θα είναι αρμόδια να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τα Ιόνια και την Ήπειρο και κάπου εδώ «κατεδαφίζεται» οποιαδήποτε λογική για τη διοικητική συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους που επενδύει και στοχεύει να περιφρουρήσει και να αναπτύξει την βασική οικονομική δραστηριότητα που είναι ο τουρισμός.
Ανακύπτουν πραγματικά μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με ποια κριτήρια ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και εάν όντως είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο λειτουργεί με τεχνοκρατικό, επιστημονικό, ορθολογιστικό προσανατολισμό ή στηρίζεται σε λογικές που έχει καλλιεργήσει το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα και μοντέλο «όποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη» ή στο πολιτικό κόστος και στις πελατειακές σχέσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα ερωτήματα, για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα.

Α) Είναι δυνατόν να επιλέγονται τα Ιωάννινα αντί της Κέρκυρας για την έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΕΟΤ, όταν από αυτό εδώ το νησί ξεκίνησε ο Ελληνικός τουρισμός;

Β) Είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται με έμμεσο τρόπο, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ο οποίος ετησίως συμβάλει με δις ευρώ στο δημόσιο κορβανά, λόγω του τουρισμού; Μιλάμε για τουρισμό, όχι για κτηνοτροφία ή για κάποια άλλη παραγωγική δραστηριότητα.

Γ) Είναι δυνατόν να αγνοείται το γεγονός ότι στο νησί μας θα λειτουργήσει άμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ένα από τα πρώτα τμήματα Τουρισμού, ενώ εδώ λειτουργεί και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει συνάφεια και με τον Τουρισμό;

Δ) Είναι δυνατόν να παραγνωρίζεται η Συνταγματική επιταγή για τη Νησιωτικότητα του άρθρου 102 και αντί να ενισχύεται προνομιακά, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υποβαθμίζεται συνειδητά;

Ε) Και ένα τελευταίο εξόφθαλμο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να συμπλέκονται δυο περιοχές, με εντελώς ξεχωριστά τουριστικά δεδομένα και χαρακτηριστικά ανάγλυφα, η μία περιοχή καθαρά νησιωτική και η άλλη καθαρά ορεινή και ηπειρωτική;

Συμπέρασμα. Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες 1ον. μιας προσπάθειας να πληγεί η Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά και να παραμένει το «φάντασμα» της πρόθεσης για την de facto διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2ον Για μια ακόμα φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο η διοικητική συγκρότηση των υπηρεσιών του κράτους να μην στηρίζονται σε ορθολογικά, επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά «έτσι όπως βολεύει τον καθένα» 3ον. Για μια ακόμα φορά οφείλουμε να αντιδράσουμε στην αστοργία των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους έναντι των Ιονίων νήσων και της Κέρκυρας και στην αδικία που δεχόμαστε και η οποία όμως θα έχει συνέπειες και στη βασική οικονομική δραστηριότητα ή οποία δεν στηρίζει μόνο την Περιφέρεια μας και το νησί μας, αλλά και την Εθνική οικονομία 4ον. Παρά τις δεσμεύεις τόσο του Υπουργού Επικρατείας του κυρίου Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε δεχθεί την Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία ακριβώς για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια για την αποψίλωση του τόπου μας από διοικητικές δομές και παρά το όσα δεσμεύθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριου του περασμένου Δεκεμβρίου αποδεικνύονται «έπεα πτερόεντα» και τέλος 5ον. Δεν αποτελεί άλλοθι ότι «αυτή την υπηρεσία δεν την παίρνουν από τη Κέρκυρα γιατί δεν υπήρχε, αλλά τώρα ιδρύεται» όπως ισχυρίστηκε ο Περιφερειάρχης. Γι’ αυτή την υπηρεσία όφειλαν να ορίσουν έδρα της την Κέρκυρα.

Γι’ όλα αυτά ζητάμε την κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης και είμαστε αποφασισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση να εργαστούμε .

Συνημμένα η επιστολή διαμαρτυρίας-ψήφισμα των τουριστικών φορέων