Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 13:30

Συνάντηση Σπύρου Κροκίδη με εκπροσώπους της ΟΕΤΚ Κέρκυρας

Στα πλαίσια των επαφών με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Περικλή Κατσαρό και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κατσαρός ενημέρωσε τον κ. Κροκίδη, ο οποίος είναι Μέλος του Τομέα οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματα του κλάδου. Ειδικότερα έγινε μνεία των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις μισθώσεις των αστικών ακινήτων τύπου (airbnb).

Η άποψη της Ομοσπονδίας είναι ότι επιβάλλεται να γίνει πράξη από την πολιτεία ο διαχωρισμός της ευκαιριακής ενοικίασης μιας οικίας από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας για να διασφαλισθεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να απαγορευτούν αυτές οι μισθώσεις σε τουριστικές περιοχές, να περιορισθούν μόνο στα αστικά κέντρα και φυσικά να έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με τις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Όσον αφορά το θέμα των σκουπιδιών, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αγανάκτηση των επιχειρηματιών του κλάδου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τη δυσφήμιση που υπέστη η Κέρκυρα εξ’ αιτίας της ανύπαρκτης διαχείρισης των απορριμμάτων, ενημέρωσε δε το κ. Κροκίδη ότι η Ομοσπονδία διατίθεται να συμβάλλει όπου της ζητηθεί στην επίλυση του προβλήματος, όπως κάνει άλλωστε όλο αυτό το διάστημα.

Ένα ακόμη θέμα που επεσήμανε ο κ. Κατσαρός είναι η αναγκαιότητα τροποποίησης των προϋποθέσεων ένταξης των καταλυμάτων του κλάδου στα επενδυτικά προγράμματα, προκειμένου να γίνουν πιο φιλικά στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και να μη απορροφούνται σχεδόν στο σύνολό τους από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του παλαιότερου (Γ ΚΠΣ - ΕΠΑΝ Δράση 2.2.2: Ποιοτικός εκσυγχρονισμός Μικρών καταλυμάτων), θα βοηθούσε ιδιαίτερα αυτές τις μικρές επιχειρήσεις διότι αφορούσε κυρίως αυτές και μετρίαζε τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες όπως πχ τα ξενοδοχεία.

Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης, εξέφρασε την άποψή του και τόνισε την αναγκαιότητα εξομοίωσης των ενοικιαζομένων δωματίων/ διαμερισμάτων, που προορίζονται για τουριστική χρήση, με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σχετικά με την αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ, προκειμένου για αγαθά επένδυσης, είτε υπαχθούν στο ΕΣΠΑ και σε άλλα επενδυτικά προγράμματα είτε όχι.

Έγινε αναφορά στα « κόκκινα δάνεια» που αποτελούν ανασχετικό και απαγορευτικό παράγοντα για την όποια επένδυση αφορά στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων του κλάδου.

Ο κ. Κροκίδης συμφώνησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν προσεγγίσει τα 100 δις ευρώ και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ώστε τα στελέχη των τραπεζών να μην σκέφτονται τα δικαστήρια και να κοιτάξουν την δουλειά τους, δηλ. να δώσουν λύσεις και ρευστότητα στην οικονομία.