Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 09:40

Να καταργηθεί ή να ανασταλεί η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης για ένα 4μηνο

Από την 1 – 1- 2018 θα πρέπει να εισπράττεται το τέλος, ουσιαστικά φόρος είναι, διανυκτέρευσης, υλοποιώντας την επιταγή του σχετικού νόμου, παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις που υπήρξαν και καταγράφηκαν από τους ανθρώπους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για τις στρεβλώσεις που επίκειται να δημιουργήσει ο συγκεκριμένος φόρος.

Και ενώ ουσιαστικά από το βράδυ της Δευτέρας 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να εισπράττεται από τις επιχειρήσεις μας το συγκεκριμένο τέλος ή φόρος, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα εισπράττεται, με ποιόν τρόπο και πως θα αποδίδεται. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η συγκεκριμένη ερμηνευτική εγκύκλιος από το αρμόδιο Υπουργείο, όπου θα καθορίζει και θα αποσαφηνίζει την όλη διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου.

Όλοι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά πολύ περισσότερο τα αρμόδια Υπουργεία γνωρίζουν ότι απαιτούνται μια σειρά από σύνθετες λογιστικές διαδικασίες προσαρμοστικές στη λειτουργία των επιχειρήσεων και δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί μας έχουν στο «βαθύ σκοτάδι» με ελλοχεύοντα κίνδυνο να βρεθούν οι επιχειρήσεις μας αντιμέτωπες με το φάσμα των προστίμων χωρίς όμως να τους βαραίνει καμία υπαιτιότητα.
Εξάλλου υπάρχουν αρκετά «γκρίζα σημεία», τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων και ρύθμισης που πρέπει να διευκρινιστούν από τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών, και είναι τα εξής:

-Ποια θα είναι η χρέωση του φόρου διαμονής στην day use παραμονή τουριστών
-Εάν ο φόρος διαμονής από τον τουρίστα πληρώνεται με κάρτα, τι θα ισχύει για την προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες για τη συναλλαγή
-Τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις non show κρατήσεων, όπου ο πελάτης αν και έχει επιβεβαιωμένη κράτηση δεν εμφανίζεται
-Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειρίζονται εκατοντάδες κρατήσεις – λογαρισμούς ημερησίως, θα πρέπει να εκτυπώνουν αντίστοιχα εκατοντάδες παραστατικά, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις, τόσο οικονομικά, όσο και σε εργατοώρες για το προσωπικό.
-Πως θα πληρώνεται ο φόρος διαμονής σε περιπτώσεις που το πλήρες κόστος της διαμονής, εξοφλείται από tour operator ή από ταξιδιωτικό γραφείο, στις περιπτώσεις π.χ. συνεδρίων, όπου τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από την διοργάνωση.
Τα θέματα αυτά, έχουν τεθεί από τους ξενοδοχειακούς φορείς, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει κατάθεση επίσημων υπομνημάτω προς την κυβέρνηση, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Χωρίς ΦΠΑ
Η μόνη διευκρίνηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η μη επιβολή ΦΠΑ στον φόρο διαμονής, με ανακοίνωση που ανέφερε τα εξής: «Την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από την Κυβέρνηση να σκεφθεί όλη αυτή την αναστάτωση και τη ζημιά που θα υποστεί εξ’ αιτίας της επιβολής του συγκεκριμένου νόμου ο τουριστικός κόσμος και να αποφασίσει την κατάργησή του ή να ανασταλεί τουλάχιστον επί ένα 4μηνο η εφαρμογή του, μέχρι να εκδοθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οι επιχειρήσεις μας να έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.