Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 12:09

Αντιμετώπιση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και προκείμενου να βοηθήσει τα μέλη της να κατανοήσουν τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με το βακτήριο της λεγεωνέλλας, επικαιροποιεί τα παρακάτω στοιχεία με σκοπό, μέσω της ενημέρωσης να επιτευχθεί η πρόληψη και η καταπολέμηση της.

Η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι ένα σοβαρό νόσημα με παγκόσμια εξάπλωση που απασχολεί ιδιαίτερα όλες τις χώρες και περιοχές που δέχονται τουρίστες, επομένως είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στα δίκτυα ύδρευσης των κηρίων στα υδρόψυκτα κλιματιστικά συστήματα, στα θεάματα με νερό κ.α.
Ως σημεία αναφοράς στα οποία οι ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι των Ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι:

ΣΗΜΕIΑ ΣΤΑ ΟΠΟIΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟIIΔIΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

1.TO ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

2.ΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

3.ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Πρέπει να οριστεί στη μονάδα ένα άτομο αρμόδιο, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο της νόσου.
Ο αρμόδιος θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα ως προς τον τρόπο ελέγχου της νόσου, όπως επίσης και το υπόλοιπο προσωπικό της μονάδας πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να αντιλαμβάνεται τη σημασία που Ιxcι ο έλεγχος της νόσο των Λεγεωναρίων.

2. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

- ΘΕΡΜΙΚΟ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΣΟΚ

-Διατηρήστε το ζεστό νερό συνεχώς ζεστό στους 55 -60 βαθμούς Κελσίου.

- Εφαρμόστε θερμικό σοκ πριν την έναρξη λειτουργίας και σε τακτά σύντομα χρονικά διαστήματα στα boiler 70-80 βαθμούς Κελσίου και στο δίκτυο μέχρι και το πιο μακρινό σημείο, 65 βαθμούς Κελσίου για τρεις ημέρες.

- Να απολυμαίνεται το σύστημα ζεστού νερού με υψηλή περιεκτικότητα χλωρίνης (50mg/l) για 2 με 4 ώρες μετά από κάθε εργασία στους θερμαντήρες νερού και πριν την έναρξη κάθε τουριστικής περιόδου (σεζόν).

-Να ανοίγονται όλες οι βρύσες και τα ντους των δωματίων για αρκετά λεπτά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, εφόσον αυτά δεν χρησιμοποιούνται και πάντα πριν την άφιξη των επισκεπτών. Διατηρείτε τις κεφαλές των ντους και των βρυσών καθαρές ώστε να μην έχουν άλατα.

- Διατηρήστε το κρύο νερό κρύο, σε θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου ( ίσως αυτό να μην είναι δυνατόν όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι ψηλή, αλλά πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια , ώστε το κρύο νερό που εισέρχεται στο κτίριο μέσα από τους σωλήνες να είναι όσο το δυνατό πιο κρύο)

-Να ελέγχετε το εσωτερικό των δεξαμενών κρύου νερού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να το καθαρίζετε και να το απολυμαίνετε με χλώριο (50mg/l).

Το δε φρέσκο νερό στο σύστημα με υπολειπόμενο χλώριο ( περίπου 0,2mg/l) .
Χλωρίωση σοκ-υπερχλωρίωση πρέπει να γίνεται με εφάπαξ δόση χλωρίου με χρόνο εφαρμογής 20mg/l για 2 ώρες ή 50mg/l για μία ώρα.

-Παρακολούθηση της ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης  η οποία παράμετρος παρακαολύθησς  καθορίζεται με την αντίστοιχη περιμετρική της τιμή : 

Παράμετρος Περιμετρική Τιμή : Legionella 1000crf/1L

Η ελάχιστη δειγματοληψία θα είναι μία ανά εξάμηνο και η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάληση θα είναι των "υπευθύνων των κτιρίων". Οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται σε εργαστήρια που πληρούν τις προδιαγραφές.


-Κλιματισμός

*Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά - τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο - οι ψυκτικοί πύργοι και οι σωληνώσεις των κλιματιστικών (που λειτουργούν με νερό),

* Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλα τα καλοριφέρ μία φορά το χρόνο.

3.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

• ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ JACUZZI (αν υπάρχει)
Τροφοδοτούνται συνεχώς με χλώριο, το υπολειπόμενο χλώριο (O,7-2mg/l) θα ελέγχεται τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα. Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργούν τα θεάματα με νερό όπου και αν υπάρχουν.

• ΟΙ KATAlΩNIΣTHPEΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ
Πρέπει να τροφοδοτούνται με χλωριωμένο νερό του δικτύου της μονάδας οι δε σωληνώσεις σύνδεσης με το δίκτυο να μην είναι σε καμία περίπτωση επιφανειακές και εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συνημμένο θα βρείτε το φυλλάδιο με τις πληροφορίες υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου.

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του βακτηρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από το Υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) , το Υπουργείο Εργασίας , την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τις τοπικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Υγειονομικού Ελέγχου και στο συνημμένο έγγραφο του υπουργείου