"Ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών" στα συμβόλαια με τους Τ.Ο.

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 10:28

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Διανύουμε πλέον την περίοδο υπογραφής συμβολαίων 2016 με τους Tour Operators και ασκούνται πιέσεις για την υπογραφή των συμβολαίων ώστε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός των πτήσεων και της κατανομής τους ανά προορισμό. Η αβεβαιότητα όμως που επικρατεί σχετικά με την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ για τον τουρισμό στην χώρα μας, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την διαμόρφωση τιμών για το 2016, δεδομένο ότι στα συμβόλαια των συμφωνούμενων τιμών πάντα συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση η ΣΕΕΔΔΕ, στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων των επιχειρήσεων των ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων, και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αναμόρφωση του συντελεστή Φ.Π.Α. ως αποτέλεσμα της τρέχουσας συγκυρίας, διαβλέπει την ανάγκη να γίνει προσπάθεια να τεθεί μια ασφαλιστική δικλείδα, ιδίως ως προς τις συμβατικές σχέσεις των ανωτέρω με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Αντικείμενο αυτής θα είναι η πιθανή αύξηση των τιμών των συμφωνούμενων πακέτων, αναλογικά προς την τυχόν αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης.
Είναι κατανοητή η δυσκολία να γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος όρος, θεωρείται όμως αναγκαίος ώστε η πιθανή αύξηση αυτή να μην καταλήξει να επιβαρύνει την επιχείρηση, ούτε να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των μερών, αλλά αντίθετα, να πρόκειται για αυτόματη τροποποίηση-αναπροσαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η δυναμική του προϊόντος που προσφέρεται, η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητά του. Η ΣΕΕΔΔΕ ελπίζει ότι σε σύντομη κατάληξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με την ελάχιστη δυνατή επιπλέον επιβάρυνση από πλευράς ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, ώστε να αρθεί η ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις προοπτικές του 2016 αβεβαιότητα φορολόγησης.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι ήδη έχουν αρχίσει πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Μεγάλη Βρετανία το 2016 και προκειμένου η χώρα μας να μην απωλέσει μερίδια αγοράς, η ΣΕΕΔΔΕ προτείνει να γίνεται αποδεκτός ο όρος ότι οποιοδήποτε πακέτο για το 2016 πωληθεί μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του νόμου αλλαγής του ΦΠΑ στον τουρισμό να χρεώνεται από την επιχείρηση προς στον Tour Operator με το υφιστάμενο σήμερα ΦΠΑ.
Υπό το φως αυτών, προτείνεται να προστεθεί στα συμβατικά κείμενα που θα συνάπτονται εφεξής με τουριστικούς πράκτορες το ακόλουθο άρθρο
(διατύπωση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα):
«Ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών
Ρητά συμφωνείται μεταξύ των μερών ότι, σε περίπτωση που, μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α., η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η επιχείρηση ενημερώνει προς τούτο εγγράφως τον αντισυμβαλλόμενο (tour operator), ο οποίος δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή του παρόντος όρου από τη λήψη της σχετικής έγγραφης κοινοποίησης.
Η ως άνω αναπροσαρμογή τιμών δεν καταλαμβάνει τις πραγματοποιηθείσες πριν την αύξηση του ΦΠΑ κρατήσεις.»
«Price adjustment clause
It is mutually agreed that, should the applicable VAT rate increase pursuant to the Greek legislation, after the commencement of the present contract, said increase shall proportionally burden the hereupon agreed prices, which will adjust automatically. The contracting enterprise notifies the contracting tour operator respectively in written, the tour operator being bound to implement the adjustment upon receipt of the abovementioned written notification.
The above mentioned price adjustments don not apply on bookings held before the VAT rate increase.»

Holidays in Corfu

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Άρθρα

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.