Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 19:56

Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κερκυρας

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στην αίθουσα του Ιονίου Πνευματικού Κέντρου στο Φαληράκι, η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας που έγινε με σκοπό την ενημέρωση των μελών για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο αλλά και τα αποτελέσματα της δράσης του διοικητικού συμβουλίου για το έτος 2014.
Στη Γενική Συνέλευση προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν  ο κ. Κεχαγιόγλου , που παρουσίασε ένα καινοτόμο και ιδιαιτέρως προσιτό στις επιχειρήσεις πρόγραμμα αστικής ευθύνης της INTERAMERICAN που μπορείτε να το βρείτε στο site: www.seedde.gr και στο site της ΠΟΜΙΔΑ, ο κ.Καβαρνός, Διευθυντής Marketing του ΕΤΕΑΝ, που παρουσίασε το πρόγραμμα «Νησιωτική - Τουριστική Επιχειρηματικότητα» που επιδοτεί το 70 % των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού / επιχειρηματικού σχεδίου και το υπόλοιπο τουλάχιστον 30% καλύπτεται με ιδία συμμετοχή της επιχείρησης , τους όρους του προγράμματος θα τους βρείτε στο site: www.etean.gr και τέλος ο κ. Κοντογιάννης που παρουσίασε ένα ιντερνετικό πρόγραμμα προώθησης επιχειρήσεων σε τουριστικά γραφεία, που μπορείτε να το βρείτε στο site : www.roomcase.com
Ακολούθησε η ενημέρωση των μελών από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μπρεντάνο στα παρακάτω θέματα:
1ον. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΡΤΑΣ με την ΑΠΟΦ.1001/2-1-14/ΦΕΚ2/Β/14 καταργείτε η τήρηση του βιβλίου πόρτας για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
2ον.Α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ:ΦΕΚ2840/14 & ΦΕΚ69/15: Με κίνητρο την αδυναμία πολλών συναδέλφων μα να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους στα 2 κλειδιά ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ΕΣΛ ΕΟΤ, ζητήσαμε την τροποποίηση του ΠΔ 337/2000 που αφορούσε την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεών μας και ζητήσαμε την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης ειδικών σημάτων λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου που επιτεύχθηκε με τον Ν.4276/2014.
Κατόπιν στενής συνεργασίας της διοίκησης της ΣΕΕΔΔΕ με την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη αλλά και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, συν-διαμορφώσαμε την υπουργική απόφαση 21185 /ΦΕΚ 2840/22-10-14, που αφορά την νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων και θα ισχύσει από 01/01/2015 που απλοποιεί σημαντικά τα κριτήρια μοριοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων και δίνει το δικαίωμα σε όλους ανεξαιρέτως να αποκτήσουν ΕΣΛ μπαίνοντας στην κατηγορία των 2 κλειδιών.
Η έναρξη της διαδικασίας της νέας κατηγοριοποίησης θα ξεκινήσει μέσα στο 2015 θα γίνεται από πιστοποιημένους από το Υπουργείο Τουρισμού Φορείς και θα ενταχθούν σε αυτή όλα τα νέα ειδικά σήματα λειτουργίας. Τα παλιά σήματα λειτουργίας θα έχουν το περιθώριο των δύο ετών δηλαδή έως το 2017 για την ένταξή τους στη νέα κατηγοριοποίηση.
Β) ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ : στο εξής η κατοχύρωση των διακριτικών τίτλων των τουριστικών επιχειρήσεων θα γίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και όχι από το Εμπορικό
3ον.ΣΗΜΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ- Ν. 4308/ΦΕΚ251/2014 αρ. 41 : Ξεκινάει από την 1 Απριλίου 2015 η προμήθεια όλων των επιχειρήσεων ( ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα ) με το ειδικό σήματος νομιμότητας του τουριστικού δωματίου που θα επικολλάται ετησίως στην είσοδο του κάθε δωματίου της τουριστικής επιχείρησης και θα διανέμεται από τη ΣΕΕΔΔΕ και τις κατά τόπους ομοσπονδίες της.
4ον. ΣΥΝΕΝΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ: με το Ν. 4179/αρ.24 δημιουργήθηκε μια καλή δυνατότητα συνένωσης ομοειδών τουριστικών επιχειρήσεων με απλές διαδικασίες και σκοπό την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους.
5ον. ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ –ΦΕΚ 145/2015
Α) Δυνατότητα νέου ειδικού σήματος λειτουργίας από 2 κλειδιά με απλές διαδικασίες
Β) Δυνατότητα νέου ειδικού σήματος λειτουργίας σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία με απλή συναίνεση των συνιδιοκτητών ενώ πριν χρειάζονταν σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησία.
Γ) Δυνατότητα αύξησης δυναμικότητας ειδικού σήματος λειτουργίας ή έκδοση νέου ειδικού σήματος λειτουργίας έως 20 δωμάτια.
Δ) Δυνατότητα έκδοσης νέου ειδικού σήματος λειτουργίας 3μηνης λειτουργίας σε επαύλεις άνω των 80τμ. με αστική μίσθωση
6ον. ΜΙΝΙ BUS-Ν.4254/2014 : Μετά από ένα πολύχρονο αγώνα και μετά από έντονες πιέσεις που ασκήσαμε στον πρώην υπουργό ανάπτυξης κύριο Χαντζιδάκη , το υπουργείο κατάργησε τις διατάξεις του νόμου 4093/2012Και δίνει το δικαίωμα με το ν.4254/7-4-14, παρ.ΣΤ΄, σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο 2160/1993 να προμηθεύονται mini bus για την μεταφορά των πελατών άνευ κομίστρου προς λιμάνι και αεροδρόμιο.
7ον. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ :Ζητήσαμε την κατάργηση της αναδρομικής ασφάλισης στο ΤΕΒΕ ( ΟΑΕΕ ) από 31/7/2013 έως 1/4/2014 – νόμος Κουτρουμάνη για τις επειχηρήσεις άνω των 5 δωματίων. 
-Πρόταση για απαλλαγή από την υποχρεωτική ασφάλιση και σε επιχειρήσεις άνω των 10 δωματίων ή δημιουργία νέας κατηγορίας στο ΟΑΕΕ μειωμένων ασφαλίστρων για εποχικές επιχειρήσεις.
8ον. ΕΝ.Φ.Ι.Α :Με το νέο νόμο 4316/2014,αρ.126- επιτεύχθηκε, μετά από μακρά προσπάθεια της διοίκησης της ΣΕΕΔΔΕ η ένταξη όλων των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων της χώρας στο μειωμένο φόρο ακίνητων ( ΕΝΦΙΑ) όπως ισχύει και για τα ξενοδοχεία.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά όλες τις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που από 01-01-2015 θα φορολογούνται με συντελεστή 0,5 τοις χιλίοις, εφόσον διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας με εξαίρεση τις τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
9ον.Ν. 4111/2012 Κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από 1/1/2015.
10ον. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : Θέλοντας να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας κρατήσεων και προώθησης των επιχειρήσεων τους προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να μπορέσουν να επιβιώσουν στη διεθνή αγορά, προχωρήσαμε σε μια σημαντική συνεργασία μεταξύ της ΣΕΕΔΔΕ και του ΙΝΣΕΤΕ η οποία αφορά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης των μελών μας που θα "τρέξει" εντός του 2015.
-Επίσης καταθέσαμε μελέτη στο Υπ. Ανάπτυξης για την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στον νέο Επενδυτικό Νόμο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις ΜΜΕ, αποκλειστικότητα απορρόφησης κεφαλαίων και επιδότηση ύψους 50% - 60%.
- Πρόγραμμα Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) από 10.000€ - 30.000€ ,με επιδότηση ύψους 70%.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2015
Α)Η Ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας στον Αναπτυξιακό νόμο και στα υπόλοιπα επενδυτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μέσα στους κύριους στόχους μας για το έτος 2015. Για το σκοπό αυτό είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης και τους φορείς υλοποίησης προγραμμάτων όπως ο ΙΝΣΕΤΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των προγραμμάτων από τον κλάδο μας.
Β) Με τον νόμο 4276/2014 εκχωρούνται τα δικαιώματα της πιστοποίησης της κατηγορίας και των διακριτικών τίτλων όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στο ΞΕΕ. Για το λόγο αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΞΕΕ για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και ευελπιστούμε σε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία.
Γ) Το νέο έτος στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη συμμετοχή μας σε περισσότερα κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου μας, με σκοπό να θωρακίσουμε τα κεκτημένα μας και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι επενδύσεις, η ποιοτική αναβάθμιση και η υποστήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης που εκπροσωπούμε.