Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:57

«Ράπισμα» ΣτΕ κατά του νόμου «Κατρούγκαλου» - Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του

Τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) δημοσίευσε σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η/12/2014.

Επίσης συνταγματικές είναι οι διατάξεις σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις για το λόγο ότι υπήρχαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες ενώ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις επικουρικές διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες.

Για τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων, το Δικαστήριο αντισυνταγματική τη διάταξη.

Κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Τέλος, για τον ΕΦΚΑ, το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν για το σύνολο των ασφαλισμένων. Έκρινε ότι η δημιουργία του Φορέα είναι συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους όπως γήρας, ασθένεια και θάνατος.