«Ράπισμα» ΣτΕ κατά του νόμου «Κατρούγκαλου» - Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:57

Τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) δημοσίευσε σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η/12/2014.

Επίσης συνταγματικές είναι οι διατάξεις σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις για το λόγο ότι υπήρχαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες ενώ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις επικουρικές διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες.

Για τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων, το Δικαστήριο αντισυνταγματική τη διάταξη.

Κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Τέλος, για τον ΕΦΚΑ, το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν για το σύνολο των ασφαλισμένων. Έκρινε ότι η δημιουργία του Φορέα είναι συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους όπως γήρας, ασθένεια και θάνατος.

 

Holidays in Corfu

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Δελτία Τύπου

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.