Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 16:05

Ξαφνική βουτιά στον τουρισμό.

Κι ενώ οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα, μετά από έναν Μάιο που κινήθηκε σαφώς χαμηλότερα σε επίπεδο πληρότητας σε σχέση με τον περσινό, εκφράζουν ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί το θερμό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου της υψηλής σεζόν, δεχόμενοι παράλληλα πιέσεις και για εκπτώσεις, οι ξενοδόχοι της Τουρκίας τρίβουν τα χέρια τους γιατί φέτος αποδεικνύεται ότι είναι η χρονιά τους.

Για τους Ελληνες ξενοδόχους ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει επίσης με υποτονικούς ρυθμούς και χαμηλότερες κρατήσεις από το εξωτερικό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τόσο σε μικρότερα νησιά όπως η Μήλος ή η Θάσος όσο και σε μεγάλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη ή η Κως, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία για τη συνέχεια της τουριστικής σεζόν. Αποθαρρυντικά για τους ξενοδόχους ήταν τα ποσοστά πληρότητας του Μαΐου – έστω και αν διαχρονικά ως μήνας παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, θεωρήθηκε ο χειρότερος των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, με βάση τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι πληρότητες πανελλαδικά κινήθηκαν κοντά στο 50%, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν αγγίξει ακόμη και το 70%. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για πτωτική τάση φέτος, όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής στα νούμερά τους, αναμένοντας εναγωνίως τη ροή των κρατήσεων των επόμενων εβδομάδων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή διαχωρίζουν τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία από τις συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών ανά την Ελλάδα, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών πλέον κατευθύνεται και στα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς ήδη από πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέρος των επισκεπτών μένει σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία.

Για τον λόγο αυτό, μέχρι στιγμής η πρόβλεψη για τις αφίξεις του ελληνικού τουρισμού κάνει λόγο για «σταθεροποίηση», με ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφριάς πτωτικής τάσης, μετά την τελευταία εξαετία των ρεκόρ. Επισημαίνεται εδώ ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον τουρισμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα νούμερα είναι παραπάνω από θετικά αν ληφθεί υπόψη η αύξηση 37,2% στις εισπράξεις και 7,8% στις αφίξεις. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αριθμοί σε έσοδα και διεθνείς αφίξεις του πρώτου τριμήνου αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο, με βάση τα περυσινά νούμερα, αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% των συνολικών εσόδων της χρονιάς ως προς τις εισπράξεις και μόλις στο 6% επί του συνόλου των 30,1 εκατομμυρίων αφίξεων (33 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας).

Τουρισμός και εκλογές

Πέραν των μεγάλων προορισμών, ανησυχία για το πώς θα κυλήσει η σεζόν φέτος υπάρχει και στους προορισμούς, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίοι δέχονται περισσότερο Ελληνες τουρίστες, όπως η Μαγνησία, όπου οι κρατήσεις ακολουθούν βήμα… σημειωτόν, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι ξενοδόχοι της περιοχής, η Πιερία, η Λακωνία κ.ά. Εστω και αν ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται ότι έχει τσιμπήσει την τελευταία διετία -αν ληφθούν υπόψη τα ενθαρρυντικά νούμερα της επιβατικής κίνησης στα αεροπορικά δρομολόγια εσωτερικού-, το φετινό καλοκαίρι έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα ξεκινήσει αργότερα για τους Ελληνες τουρίστες, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών που μεταθέτουν προς τα πίσω τα πλάνα των αδειούχων του Ιουλίου και συρρικνώνουν έτσι την τουριστική σεζόν στους προορισμούς που επιλέγουν. Αντίθετα, η εκλογική διαδικασία δεν φαίνεται να επηρεάζει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες είτε έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους για τον Ιούλιο, είτε απλά δεν επηρεάζονται από τον παράγοντα «εκλογές». Επιπλέον, ως θετική παράμετρος εκφράζεται το γεγονός ότι θα υπάρξουν και κάποιοι ετεροδημότητες που θα ταξιδέψουν στις αρχές Ιουλίου για να ψηφίσουν.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Απαντες, πάντως, οι τουριστικοί φορείς κρίνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 θα εξαρτηθεί στις λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την υψηλή σεζόν, παρά το γεγονός μάλιστα ότι φέτος υπήρξε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου -έναντι του Μαρτίου- όσον αφορά τις εκπτώσεις που πραγματοποιούν οι ξενοδόχοι στις κρατήσεις που κάνουν νωρίτερα (early bookings). Aκριβώς αυτή η παράταση της περιόδου των εκπτώσεων επιβεβαιώνει και τη δυσκολία της φετινής σεζόν σε όλη την Ελλάδα, αν και υπάρχουν προορισμοί όπως η Ζάκυνθος ή η Κεφαλονιά όπου η εικόνα, με βάση τα λεγόμενα των ξενοδόχων, είναι πιο θετική.

Το γεγονός ότι αυξάνεται το μερίδιο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στην Ευρώπη οφείλεται και στις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι, ακόμη και οι Γερμανοί, οι οποίοι παραδοσιακά κλείνουν νωρίτερα τις διακοπές του και αποτελούν μαζί με τους Βρετανούς τις δύο κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, να μεταθέτουν προς τα πίσω τον προγραμματισμό τους. Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και το πολύ καλό, για τον ελληνικό τουρισμό, 2018, με αποτέλεσμα αρκετά καταλύματα, ακόμη και των δύο υψηλότερων κατηγοριών, να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις ακόμη και για τις κρατήσεις του Αυγούστου.

Τα στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα νέο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται φέτος όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το εξωτερικό περιβάλλον υπήρξε υποβοηθητικό, λόγω των ζητημάτων, π.χ., σε σχέση με την ασφάλεια που αντιμετώπισαν άλλοι προορισμοί της Μεσογείο

Kαι στη Μύκονο ψάχνουν Έλληνες τουρίστες

Μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έπειτα από το βατερλό στη διπλή εκλογική αναμέτρηση, ψάχνει εναγωνίως τρόπους να επαναπροσεγγίσει τη μεσαία τάξη, αναγνωρίζοντας ότι η υπερφορολόγησή της ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που υπέστη βαριά ήττα στις κάλπες, τώρα ήρθε η σειρά των Μυκονιατών να αναζητήσουν τους αποκλεισμένους τουρίστες των μεσαίων εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς χωρίς αυτούς η αγορά φαντάζει αδύνατο να επιβιώσει.

Δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα στα 60-70 ευρώ τη βραδιά; Κι όμως, βρίσκεις. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στην τουριστική διαδικτυακή πλατφόρμα Booking ή στην αντίστοιχη της Airbnb, έως και το τέλος του μήνα εντοπίζεις ευκαιρίες σε χαμηλά επίπεδα τιμών, αφού ο φετινός Ιούνιος δεν θυμίζει σε τίποτα σχεδόν τον περσινό, όπου η Μύκονος παρόλο που είχε τις τιμές στα ύψη έσφυζε από κόσμο. Ο τουρίστας πλήρωνε όσο-όσο μόνο και μόνο για να δηλώσει παρουσία σε ένα νησί που διαφημίστηκε όσο κανένα άλλο εξαιτίας της πληθώρας των διασημοτήτων που το έχουν επισκεφτεί τα τελευταία 4-5 χρόνια. Ωστόσο τώρα κάτι δείχνει να έχει αλλάξει σε αυτό το ξερό και άγονο κομμάτι γης από το οποίο μπορεί να αναβλύζει χρήμα, να περιβάλλεται από γαλάζια νερά, μεγιστάνες του πλούτου και δίμετρες αιθέριες υπάρξεις, όμως αν δεν το φροντίσεις θα μαραζώσει.

Σαν να φαίνεται λοιπόν ότι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού κινείται σε χαλαρούς, σχεδόν υποτονικούς ρυθμούς. Η εικόνα μάλιστα της περασμένης Κυριακής, με τους χιλιάδες τουρίστες να στριμώχνονται σε ένα μέρος, ένα αληθινό κοπτήριο χρήματος, το περίφημο «Scorpios», δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενδεικτική τού τι συμβαίνει στο κυκλαδίτικο νησί αυτή την εποχή. Οι παραλίες είναι μισοάδειες, οι περισσότερες επιχειρήσεις το ίδιο, αν και με τόσα πολλά μαγαζιά που έχουν ανοίξει, είναι σχεδόν αδύνατο να δουλέψουν όλοι, εκτός και αν τις επόμενες μέρες το νησί βουλιάξει από κόσμο. Προσθέστε και τις 1.000 και παραπάνω κλίνες και δωμάτια σε σχέση με πέρυσι, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτή η γιγαντιαία και δυσανάλογη με τις διαστάσεις του νησιού τουριστική μηχανή χρειάζεται έναν Αύγουστο μέσα στον Ιούνιο για να πάρει μπρος και να δουλέψει.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ρίχνουν αναγκαστικά τις τιμές, ευελπιστώντας στην άφιξη των τουριστών της τελευταίας στιγμής, αν και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής οι προσδοκίες τους δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγή:Protothema