Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 09:40

Η νέα ΑΕΠΙ χρεώνει υπερβολικά καταστηματάρχες και ξενοδόχους

Η ΕΥΕΔ, που αποτελεί συνέχεια της ΑΕΠΙ συνεχίζει να χρεώνει υπερβολικά τους επαγγελματίες για πνευματικά δικαίωματα

Σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, που αφορά τις υπέρογκες χρεώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων σε επαγγελματίες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Η απάντηση δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ενημερώνει σχετικά με το αμοιβολόγιο και ποιούς εκπροσωπεί η Υπηρεσία

Σε αυτήν τονίζεται ότι "διαψεύστηκαν" οι ελπίδες των επαγγελματιών ότι μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και την ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), θα υπήρχε ένας εξορθολογισμός σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που απαιτούσε η αλήστου μνήμης ΑΕΠΙ από επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Με τη δημοσιοποίηση, όμως, του αμοιβολογίου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, διαπίστωσαν όλοι, τις ίδιες, σχεδόν υπέρογκες, χρεώσεις με αυτές που απαιτούσε η ΑΕΠΙ.

Οι χρεώσεις αυτές, δημιουργούν πρόβλημα στους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγο καιρό, να αυξάνονται οι οφειλές τους.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι υπάρχει και ιδιωτική εταιρεία, που λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης από το 2003 και η οποία θα έχει και αυτή ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις από τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Στην απάντηση δίδονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσειςμ στις οποίες έχουν αναρτηθεί οι συμββλημένοι με την ΕΥΕΔ δημιουργοί, αλλά και η νομοθετική βάση, πάνω στην οποία καταρτίζεται το αμοιβολόγιο.

Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις πρέπει να είναι εύλογες σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την οικονομική αξία της χρήσης των δικαιωμάτων στο εμπόριο, αφού ληφθούν υπόψη η φύση και η έκταση της χρήσης των έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας, καθώς και σε σχέση με την οικονομική αξία των υπηρεσιών που παρέχει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στον χρήστη. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο χρήστη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό τωνχρεώσεων αυτών.