Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 10:56

Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο υπερτουρισμός συνιστά όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο οι τοπικές αρχές λαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του.

Συνολικά, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου.

Βενετία

Στη Βενετία, οι τοπικές αρχές θα χρεώνουν τους επισκέπτες με φόρο έως και 10 ευρώ το άτομο. Το νέο μέτρο, το οποίο θα αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Βενετία, περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019. Οι Βενετοί έχουν διαμαρτυρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι ημερήσιοι ταξιδιώτες και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων απολαμβάνουν όλα όσα έχει να προσφέρει η Βενετία χωρίς να έχουν oι ίδιοι μεγάλο οικονομικό όφελος. Από τα 24 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια είναι ημερήσιοι ταξιδιώτες. Εκείνοι είναι, που φέρνουν και το δικό τους φαγητό δεν ξοδεύουν χρήματα στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις καφετέριες της πόλης.

Ο φόρος θα κυμανθεί από 2,50 € έως 10 € ανά άτομο, ανάλογα με την περίοδο, που φθάνουν οι επισκέπτες. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Λούιτζι Μπρουνάρο, δήμαρχος της Βενετίας, ο οποίος εξήγησε ότι τα επιπλέον χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του αυξημένου κόστους συντήρησης και καθαρισμού της πόλης.

Skellig Michael στο County Kerry (Iρλανδία)

Σε μια άλλη τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς, στο Skellig Michael, ο αριθμός των επισκεπτών είναι ενάμισι φορές πάνω από αυτό που θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμο. Ο συνολικός αριθμός για την εποχή του 2018 από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 16.792, δηλαδή 5.692 είναι οι επισκέψεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο. Η επιτυχία των Star Wars, που έκαναν γυρίσματα εκεί, είναι σε μεγάλο βαθμό θετική από την άποψη του τοπικού τουρισμού, ωστόσο βάζει σε κίνδυνο το ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού.

Ακόμη και στο νησί Skye της Σκωτίας η κατάσταση έχει αρνητική εικόνα και υπάρχει μια έντονη συζήτηση για έναν τουριστικό φόρο, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών και να αυξηθούν τα οφέλη για το ιστορικό νησί.

Και στην Αυστραλία

Χιλιάδες οδηγοί έχουν απομακρυνθεί από την παραλία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου λέγεται, ότι έχει την πιο λευκή άμμο στον κόσμο, για την προστασία της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο της Shoalhaven έχει ορίσει υπεύθυνους κυκλοφορίας για να ανακατευθύνουν τους επισκέπτες από το χωριό Hyams στον κόλπο Jervis. Σημειώνεται, πως η χωρητικότητά του είναι μέχρι 400 οχήματα, αλλά μέχρι στιγμής 5.000 οχήματα φτάνουν κάθε μέρα.