«Δωράκι» στις τράπεζες από το φόρο διαμονής | Επιβάρυνση για τα ξενοδοχεία

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 09:51

Σημαντική επιβάρυνση στους Έλληνες ξενοδόχους και από τον φόρο διαμονής έχει προκύψει στην πράξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων τουριστών, πληρώνουν τον φόρο διαμονής με πιστωτική κάρτα.

Αυτή την συναλλαγή δεν απαλλάσσεται από προμήθεια, και αν και δεν είναι λογικό το ξενοδοχείο να επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια για ένα ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, εντούτοις συμβαίνει στην πράξη. Υπενθυμίζεται ότι στο φετινό εννιάμηνο οι εισπράξεις από το φόρο διαμονής, έφθασαν στα 85,4 εκατ. ευρώ, από διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία και ενοκιαζόμενα δωμάτια, από την αρχή του έτους.

Το ποσό υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο των 74 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Με δεδομένο ότι μια μέση προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες είναι 2%, η επιβάρυνση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων, είναι αρκετά σημαντική

Η ΠΟΞ Σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, είχε θέσει μια σειρά πρακτικών θεμάτων από την εφαρμογή του φόρου διαμονής, τον Ιανουάριο 2018, η οποία όμως δεν έτυχε ποτέ απάντησης, ούτε τα θέματα επιλύθηκαν.

Η επιστολή είχε ως εξής:

«Προς Διεύθυνση Τελών και Ειδικών Φορολογιών του Υπουργείου Οικονομικών

Κοινοποίηση : κα. Έλενα Κουντουρά

Υπουργό Τουρισμού κ. Γεώργιο Πιτσιλή Διοικητή ΑΑΔΕ

Κύριοι,

Ήδη από την έναρξη εφαρμογής του φόρου διαμονής προέκυψαν τα πρώτα πρακτικά ζητήματα, τα οποία θέτουμε υπόψη σας ενόψει και της επικείμενης τροποποίησης της σχετικής διάταξης, για την οποία ενημερωθήκαμε με το από 29-12-2017 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα πρέπει να διευκρινιστούν-προβλεφθούν ρητά τα εξής:

Δυνατότητα ενσωμάτωσης του φόρου διαμονής στο κύριο παραστατικό που εκδίδει η εταιρεία προς τον πελάτη για τη διαμονή του.

Η έκδοση και δεύτερου παραστατικού προσθέτει κόστος, όγκο εργασίας και γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Παροχή δυνατότητας πληρωμής του φόρου διαμονής από το πρόσωπο που καλύπτει το κόστος της διαμονής (τουριστικό γραφείο, διοργανώτρια συνεδρίου, εταιρεία που καλύπτει το κόστος διαμονής του εργαζομένου της κ.λ.π.) ανεξάρτητα αν αυτό συμπίπτει με τον ένοικο του δωματίου.

Μη επιβολή φόρου διαμονής σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης – μη εμφάνισης του πελάτη (nonshow).

Σε περίπτωση πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει η σχετική συναλλαγή να απαλλάσσεται από προμήθεια, καθώς δεν είναι λογικό το ξενοδοχείο να επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια για ένα ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Εξαίρεση από την επιβολή του φόρου σε περίπτωση ημερήσιας μόνο χρήσης του δωματίου (dayuse). Θα πρέπει να οριστεί ρητά πως σε περίπτωση διαδικτυακής κράτησης μέσω online συστημάτων (Booking, Expediaκ.λ.π.) ο φόρος δεν περιλαμβάνεται στη τιμή, διότι υφίστανται πλην των άλλων και ζητήματα ενδοκοινοτικών συναλλαγών κ.λ.π.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος «

 

Holidays in Corfu

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Άρθρα

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.