Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 13:45

Ο Τουρισμός θέλει ίδιους φόρους με την Airbnb

Διαμαρτυρίες Ενώσεων Ξενοδοχείων & Καταλυμάτων – Τι γίνεται στην Κέρκυρα.

Ίδιους όρους επαγγελματικής δραστηριότητας με τα ξενοδοχεία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, για όσους μισθώνουν τουριστικά το ακίνητο τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης(Airbnb κλπ), με αφορμή την έναρξη του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ενώ, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), εκφράζει την αντίθεση της στο θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υπογραμμίζοντας πως τις ανάγκες αυτές καλύπτουν , με τον καλύτερο τρόπο οι νόμιμες, αδειοδοτούμενες από τον ΕΟΤ επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.  Από της πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλής Κατσαρός υπογραμμίζει ότι η Airbnb δεν επηρέασε φέτος την πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού, ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης από φοιτητές, εκπαιδευτικούς & γιατρούς στο νησί καθώς και στην ίδια φορολογική μεταχείριση μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων και των ενοικιαστών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Σε παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) Γρηγόρης Τάσσιος σημειώνει, ότι οι μετρήσεις της ομοσπονδίας πανελλαδικά κάνουν λόγο για 60.000 ακίνητα που είναι σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, ενώ πολλά ακόμα ακίνητα παραμένουν «αόρατα», όπως υπογραμμίζεται.

Ο κ. Τάσσιος, όπως άλλοτε τονίζεται και από την ανακοίνωση της Π.Ο.Ξ. , αναφέρει ότι με την απόκτηση μητρώου γίνεται ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δήλωσης αλλά και ελέγχου των εισοδημάτων τους, ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν «ανοιχτά» κρίσιμα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα οι παρατηρήσεις της Π.Ο.Ξ. θα κοινοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν τους όρους συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και η έκδοση ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζονται οι περιοχές που θα ισχύει περιορισμός των 90-60 ημερών των 2 ακινήτων. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει η Π.Ο.Ξ. η υποχρέωση υποβολής δήλωσης μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, όπως ορίζεται από τις πρόσφατες διατάξεις, καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο, την πράξη πάντα σύμφωνα με την ομοσπονδία.
Ο κ. Τάσσιος επαναλαμβάνει ότι «δεν μας ενοχλεί που υπάρχουν, είναι η τάση της αγοράς εδώ και 10 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και με ένταση τα τελευταία 3 στην Ελλάδα», αναφερόμενος στον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Το ζήτημα είναι να πληρώνουν ότι και εμείς» συμπληρώνει. «Στοίχημα για την Π.Ο.Ξ. παραμένει η μείωση φορολογικών συντελεστών που διέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μείωση του Φ.Π.Α. σε διαμονή κλπ.»

Τα τουριστικά καταλύματα

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος(Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος ρίχνει τα βέλη της κριτικής στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχει απλωθεί σε όλη την χώρα.
Μάλιστα, η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με της έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Στον ‘’βωμό’’ της απελευθέρωσης της αγοράς, με την νομιμοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να εξαλείψει τον κλάδο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων, ο οποίος αποτελεί εδώ και δεκαετίες την ΄΄ραχοκοκαλιά΄΄ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κάτι που γίνεται ευθύς κατανοητό, αρκεί να δει κανείς ότι, η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάει από το 15%. Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά βάρη με τα οποία επωμίζονται οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων ανέρχονται στο 80%-90% του ετήσιου τζίρου τους».
Ο κ. Τοκούζης σημειώνει, ότι το μεγάλο πρόβλημα έχουν οι επαγγελματίες που έχουν πάνω από πέντε και πλέον δωμάτια, καθώς είναι αυτοί που διατηρούν «βιβλία» και φορολογούνται σαν όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου. Την ίδια στιγμή, πολλά μέλη που διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια (βίλες Κλπ.) έχουν κινηθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb , πρόκειται να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη φορολόγηση, όπως αναφέρει.
Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. εκφράζει την αντίθεση της στον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υπογραμμίζοντας πως τις ανάγκες αυτές καλύπτουν , με τον καλύτερο τρόπο οι νόμιμες, αδειοδοτούμενες από τον ΕΟΤ επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.

Ti γίνεται στην Κέρκυρα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός μιλώντας στην εφημερίδα "Κέρκυρα Σήμερα" είπε: «Φέτος η τουριστική σεζόν είναι καλή και στην Κέρκυρα το φαινόμενο της Airbnb δεν επηρέασε την πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων». Ωστόσο, επισήμανε την άνιση φορολογική μεταχείριση τονίζοντας ότι «η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούνται από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοικότερη σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων».

Στο μεταξύ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετικό ρεπορτάζ αναδεικνύει ότι «τα ενοίκια στην Κέρκυρα έχουν πάει στη ύψη, καθώς σύμφωνα με τους μεσίτες, περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα μέσα στην πόλη αλλά και στα προάστια της διατίθενται μόνο μέσω Airbnb . Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «διώχνει» φοιτητές, εκπαιδευτικούς & γιατρούς. Και αυτό γιατί τα ελάχιστα εναπομείναντα διαμερίσματα δίνονται προς νόμιμη ενοικίαση σε τιμές απαγορευτικές, με τις γκαρσονιέρες να αγγίζουν τα 400 ευρώ, ενώ τα τριάρια και τεσσάρια διαμερίσματα να ξεκινούν από 600 και 700 ευρώ και να φτάνουν ακόμα και τα 1.000 ευρώ, εάν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ εάν είναι νεόδμητο κτίσμα, ένα διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 1.500 ευρώ ενοίκιο τον μήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανεπηρέαστοι από την όλη καταστάση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεσίτες του νησιού, που όπως τονίζουν « είδαν τον τζίρο τους να πέφτει τα τελευταία 2 χρόνια, κατά 80%», καθώς το μόνο αντικείμενο που έχουν είναι πλέον η ακριβή πώληση και όχι η ενοικίαση των διαμερισμάτων».