Ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα της αποκομιδής σκουπιδιών στην Κέρκυρα

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 13:16

Τη στιγμή που απαιτούνται πλέον πάνω από 10 ημέρες για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών από τους δρόμους της Κέρκυρας και ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη δυσφήμιση που έχει υποστεί το νησί από τα σχόλια και τις φωτογραφίες τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Γιώργος Αμυράς, φέρνει επιτέλους το θέμα στη Βουλή.
“Ενάμιση μήνα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών η Κέρκυρα, ενώ η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε. Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Τεμπλονίου) που λειτουργεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας φέρνοντας πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ για τη χώρα μας. Έτερος ΧΥΤΑ (Λευκίμμης) που παραμένει ανενεργός λόγω της έντονης αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, που υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή. Υπάρχει λύση;”, αναρωτάται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας να μάθει τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στην Κέρκυρα, ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην ξαναδούν οι Κερκυραίοι και οι τουρίστες βουνά σκουπιδιών γύρω τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας στις 19 Μαΐου, αρχή τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την παύση αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω αδυναμίας, καθώς η εναπόθεση και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών είχε σταματήσει. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών είχε σταματήσει πολλές ημέρες νωρίτερα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τoυς τεράστιους όγκους σκουπιδιών που σάπιζαν στους δρόμους οδήγησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας να παρέμβει με ανακοίνωσή του τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν για τη δημόσια υγεία. Επισήμανε τον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης μικροοργανισμών και την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών, τα οποία αποτελούν φορείς μετάδοσης νοσημάτων στον άνθρωπο (μέσω τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνση τροφών ή νερού.

Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι: ‘Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη συστοιχία των μηχανημάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, οπότε θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων’.

Ωστόσο, απαιτούνται πλέον πάνω από 10 ημέρες για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών από τους δρόμους και ήδη οι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για δυσφήμιση του νησιού από τα σχόλια και τις φωτογραφίες τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Τεμπλονίου Κέρκυρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία των στραγγισμάτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ. Καθώς η Ελλάδα δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμορφωθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με το ενωσιακό δίκαιο της επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κέρκυρας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες, ο χώρος υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο έτερος ΧΥΤΑ του νησιού βρίσκεται στη Λευκίμμη, ο οποίος είναι ανενεργός, καθώς οι κάτοικοι έχουν αποτρέψει τη λειτουργία του από το 2008 με συνεχείς κι έντονες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Λευκίμμης καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του όπως διαλογή στην πηγή ή εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενώ σε όλη την περιοχή που γίνονται εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Φοβούνται ότι οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την υγεία και τη ζωή τους και ότι ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι ορατός. Ζητούν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό του προβλήματος των απορριμμάτων που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, δε θα λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και δε θα υποβαθμίζει την περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες που δυσφημίζουν το νησί και θέτουν την υγεία των κατοίκων του σε κίνδυνο;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δε θα διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και θα δίνει λύσεις σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

 

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας”

 

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Άρθρα

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.