Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 09:44

Ο ΟΠΙ θα εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα μετά την ΑΕΠΙ

ΟΠΙ Αθηνών ΟΠΙ Αθηνών

Δημοσιεύτηκε η απόφαση με την οποία ανατίθεται στον ΟΠΙ η έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ανατέθηκε με υπουργική απόφαση, λοιπόν, εκτάκτως και για χρονικό διάστημα 2 ετών στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων της ΑΟΔ του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε οριστικά με παλαιότερη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικά με το καθεστώς και την αρμοδιότητα του ΟΠΙ -της Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης- και τον διορισμό του προσωρινού διαχειριστή μπορείτε να δείτε στην απόφαση (ΥΑ ΥΠΠΟΑ/Γρ.Υπ./224747/4952/2018)

Στις αρμοδιότητες του προσωρινού διαχειριστή περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

- η δόμηση και τήρηση αρχείου συμβάσεων ανάθεσης διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της ΑΟΔ.

- η δόμηση και τήρηση αρχείου τεκμηρίωσης των έργων των μελών.

- η οργάνωση της είσπραξης των δικαιωμάτων των μελών από όλες τις πηγές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση των έργων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

- η οργάνωση και διαχείριση για την διανομή των εσόδων από δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη.

Να σημειώσουμε ότι με την Απόφαση μεταβιβάζονται στον ΟΠΙ τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους χωριστούς ειδικούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ , για να τα αποδώσει ο ΟΠΙ στους δικαιούχους.

Οπότε, τις επόμενες ημέρες θα ανοιχθεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός στην επωνυμία του ΟΠΙ, όπου θα αποδίδονται τα δικαιώματα, που απορρέουν από την δημόσια εκτέλεση των έργων.