Η Palma de Mallorca απαγορεύει τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 12:45

Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, η Palma de Mallorca, θα είναι η πρώτη πόλη της Ισπανίας που θα απαγορεύει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους στους επισκέπτες. Θα υπάρξουν πρόστιμα μέχρι 400.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τους νέους αυτούς κανονισμούς, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Αυτό το νέο μέτρο σημαίνει στην πράξη ότι οι τουρίστες δεν θα είναι πλέον σε θέση να νοικιάσουν διαμερίσματα μέσα σε πολυκατοικίες ντόπιων. Ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να νοικίασουν μονοκατοικίες και βίλες, εφόσον δε βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή. Η απόφαση έρχεται μέσα σε μια περίοδο αυξανόμενης συζήτησης γύρω από τον “υπερτουρισμό” σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς προορισμούς στην Ισπανία να δοκιμάζουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Ο αριθμός των διαμερισμάτων χωρίς άδεια στην Palma de Mallorca, αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2015 και 2017, ενώ οι τιμές ενοικίασης για κατοίκους ανέβηκαν κατά 40%. Σημειώνεται επίσης ότι μόνο 645 από τα 20.000 διαμερίσματα έχουν την κατάλληλη αδειοδότηση. Οι καταγγελίες των κατοίκων σε θέματα που αφορούν σε τουριστικά καταλύματα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Μαγιόρκα καλωσορίζει περισσότερα από 10 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο.

Οι τοπικές αρχές της Βαρκελώνης έχουν επίσης θεσπίσει κανονισμούς για τον έλεγχο της αύξησης των ενοικιαζόμενων δωματίων στην περιοχή, επιβάλλοντας πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και σε ιστοσελίδες διαμοιραζόμενης οικονομίας, όπως η Airbnb και η HomeAway για παράβαση των τοπικών νόμων.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων έθεσε ανώτατο όριο στον αριθμό των προς παραχώρηση τουριστικών κλινών στα νησιά της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα και εφήρμοσε απαγόρευση για την εγγραφή δωματίων σε ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα σε ορισμένες περιοχές της Ίμπιζα, όπως στην πόλη της Ίμπιζα, το Σαν Χοσέ και το Σαν Αντόνιο.

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης της Ίμπιζα για να ασκήσουν πιέσεις εναντίον θεμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, από την ιδιωτικοποίηση των παραλιών μέχρι την αύξηση της ηχορύπανσης. Στην Palma de Mallorca έχουν γίνει επίσης παρόμοιες διαμαρτυρίες, ενώ διάφοροι τοίχοι στους δρόμους της Βαρκελώνης έχουν γεμίσει με γκράφιτι που καλούν τους τουρίστες να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Δελτία Τύπου

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.