Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 15:49

Αλλαγές στον τουρισμό με νέο νομοσχέδιο

Στη διαβούλευση τέθηκε από τις 11 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 5 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 3 μ.μ. το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 31 άρθρα και ρυθμίζει θέματα, που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία του γραφείων ταξιδίων ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιθυμούν να δραστηριοποηθούν αποκλειστικά στο διαδίκτυο, τα τουριστικά καταλύματα, που θα μπορούν να ανεγερθούν είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με ειδική τουριστική υποδομή, τη διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων, τη λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας(condo hotels), την μίσθωση κατοικιών, τους τουριστικούς λιμένες, τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ΙΧ κ.ά. Καθιερώνει, επίσης το επάγελμα του τουριστικού συνοδού. Τέλος, ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις Σχολές ΕΠΑΣ-Επαγγελματικές Σχολές Τουρισμού, αλλά και το "Παρατηρητήριο".

Επίσης, οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ κατά περίπτωση, τον διακριτικό τους τίτλο. Ο διακριτικός τίτλος των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3419/2005 (Α' 297) και του ν. 4441/2016 (Α' 27). Η επιχείρηση οφείλει εντός 30 ημερών από την έγκριση του διακριτικού τίτλου να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, όπου τηρείται σχετικό μητρώο διακριτικών τίτλων τουριστικών επιχειρήσεων»

Προβλέπεται, επίσης, ότι σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ. χωρίς οδηγό, τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) και ναυλομεσιτικά γραφεία που λειτουργούν χωρίς E.Σ.Λ. ή βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων, επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00 €). Σε περίπτωση υποτροπής στο ίδιο έτος το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής τριπλασιάζεται.

Σύμφωνα με την πρόσκληση συμμετοχής των φορέων στη διαβούλευση, το Υπουργείο Τουρισμού με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που προωθεί, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός-εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον νευραλγικό για την ελληνική οικονομία τομέα του τουρισμού με στόχο την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τη βέλτιστη διαχείριση, και συνεπώς την εξοικονόμηση εθνικών πόρων και την ανάπτυξη συνεργειών ικανών να στηρίξουν την ανάδειξη της χώρας ως τουριστικό προορισμό.

Αφού ληφθούν δεόντως υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Το Υπουργείο Τουρισμού καλεί άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναμένοντας τις σχετικές εισηγήσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως τέθηκε στη διαβούλευση, μπορείτε να δείτε στα συνημμένα.