Πως τακτοποιούνται τα αυθαίρετα και η εξόφληση του προστίμου

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 10:49

Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης και έλεγχος μείωσης ειδικού προστίμου, ανάθεση διαχείρισης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος υπαγωγής αυθαιρέτων και καθορισμός ποσού ανταπόδοσης και λοιπών υποχρεώσεων.

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει τις διαδικασίες σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σε εφαρμογή του Ν. 4495/2017.

Έτσι, η υπαγωγή των αυθαιρέτων στον Νόμο θα γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, με την υποβολή κατ’ αρχήν των απαιτούμενων στοιχείων του ακινήτου, τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Στη συνέχεια, ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα και παίρνει κωδικούς πληρωμής, ώστε να εξοφληθεί το παράβολο, ώστε η δήλωση να αποκτήσει μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό ελέγχου και ημερομηνία υπαγωγής, η οποία είναι η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου.

Ο μηχανικός υποχρεούται μέσα σε 6 μήνες από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα.

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης υπαγωγής οποιοδήποτε αίτημα επεξεργασίας για διόρθωση στοιχείων υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα, συνοδευόμενο απαραίτητα από σχετική αιτιολόγηση και είναι σημαντικό αν μεταβάλλει το ύψος του προστίμου που έχει υπολογιστεί.

Με την απόφαση, εξάλλου, καθορίζονται όλα τα έγγραφα που ο μηχανικός πρέπει να παραδίδει στον ιδιοκτήτη, τα οποία, εφόσον προσαρτηθούν σε δικαιοπραξίες, δύναται να επικυρώνονται από συμβολαιογράφο.

Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα προσαρτάται βεβαίωση που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Όσον αφορά την εξόφληση του προστίμου μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις, με εφάπαξ καταβολή, με έκπτωση 20% ή με καταβολή του 30%, με έκπτωση 10% και το υπόλοιπο σε δόσεις. Αν η δόση δεν πληρωθεί κανονικά καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Προβλέπεται, επίσης και η περίπτωση μείωσης του προστίμου, λόγω εξόδων σε κτίρια εντός παραδοσιακού οικισμού, λόγω στατιστικής ενίσχυσης του κτιρίου ή βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους.

Τέλος, προβλέπεται και η διαδικασία υπαγωγής στον νέο Νόμο αυθαρέτων, τα οποία είχαν υπαχθεί στον Ν. 4178/2013.

Η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι με τον ίδιο Νόμο παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2018 η ισχύς των οικοδομικών αδειών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η στέγη του κτιρίου, καθώς επίσης και οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού της κτιριακής επέκτασης σε νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, αλλά και η ισχύς των αδειών επισκευής κτισμάτων σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές.

Επίσης, επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με την ελάχιστη απόσταση κοιμητηρίων από εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή όριο οικισμού.
Συνημμένη η σχετική Απόφαση

 

Αναζήτηση

Η έρευνα λειτουργεί σε λέξεις 4 γραμμάτων και άνω, εάν επιθυμείτε κάποια συντόμευση (πχ ΕΟΤ), γράψτε μια από τις λέξεις ολόκληρη (πχ οργανισμός).

Τελευταία Άρθρα

Στοιχεία Ομοσπονδίας

 

 Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Ιακώβου Πολυλά & Ντίνου Θεοτόκη 2Α
49100 Κέρκυρα
Τηλ. 2661026133 Fax. 2661023403
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.