Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 10:54

Το "επόμενο διάστημα" η απόφαση της ΑΑΔΕ για το μητρώο τουριστικής μίσθωσης σπιτιών

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα καθορίζει ¨κρίσιμες λεπτομέρειες" για το Μητρώο των σπιτιών που μισθώνονται σε τουρίστες, σύμφωνα με δήλωση αρμόδιας πηγής της ΑΑΔΕ, που φιλοξενεί ρεπορτάζ της iefimerida.gr.

Η εν λόγω πηγή, όπως αναφέρεται, απέφυγε να εξηγήσει τον λόγο της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί γι αυτήν την απόφαση, και περιορίστηκε να υποστηρίξει πως «το επόμενο διάστημα αναμένεται μια απόφαση από την διοίκηση της ΑΑΔΕ, η οποία θα καθορίζει κρίσιμες λεπτομέρειες που θα αφορούν στο Μητρώο.

Αμέσως μετά το σύστημα θα τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να λειτουργήσει πλήρως για τις μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb», τόνισε χαρακτηριστικά.Από τις αρχές του 2017, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, όπως είναι τα Airbnb, φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές από 15% μέχρι 45%.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν έχει δημιουργήσει το μητρώο με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου θα δηλώνονται αυτού του είδους οι μισθώσεις, ενώ η υπάρχουσα πλατφόρμα δεν μπορεί να δεχθεί ημερήσιες μισθώσεις, (όπως συνήθως συμβαίνει με τα Airbnb), αλλά μηνιαίες και ετήσιες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb να μην δηλώνονται και κατά συνέπεια το Κράτος χάνει δημόσια έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ενώ η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να λειτουργεί άναρχα χωρίς κανόνες, τονίζεται στο ρεπορτάζ.