Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 10:00

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους

Στα 3 ευρώ κατά μέσο ορο αναμένεται να διαμορφωθεί ο φόρος που επιβάλλεται στους τουρίστες των Βαλεαρίδων Νήσων από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η σχετική απόφαση θα οριστικοποιηθεί από την τοπική κυβέρνηση στο τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά το ύψος του φόρου είναι διπλάσιο από αυτό που ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη θερινή περίοδο ο φόρος θα είναι 1 ευρώ για τους κατασκηνωτές, 2 ευρώ για τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων, 3 ευρώ για τους πελάτες των ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων και 4 ευρώ για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία υψηλότερης κατηγορίας. Στη χαμηλή σεζόν μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου ο τουριστικός φόρος θα παραμείνει από 0,25 έως 1 ευρώ ανά επισκέπτη. Θα εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 16 ετών, που δεν θα επιβαρύνονται με φόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, το 73% των επισκεπτών στις Βαλεαρίδες παραμένουν σε ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων. Με την εξαίρεση των παιδιών, η μέση οικογένεια επιβαρύνεται μόνο με 6 ευρώ για μια εβδομάδα διαμονής. Έκπτωση 50% παρέχεται μετά την ένατη ημέρα διαμονής στο ίδιο κατάλυμα και στους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων που έχουν ως homeport τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Όπως δήλωσε εκπρόωπος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, η επιβάρυνση αντιστοιχεί στο 1,4% έως το πολύ 2,1% των ημερήσιων δαπανών ενός τουρίστα που επισκέπτεται τις Βαλεαρίδες Νήσους." Ο ίδιος πρόσθεσε: "Ο φόρος δεν πρόκειται να αυξηθεί το χειμώνα, επειδή θέλουμε οι Βαλεαρίδες να είναι προορισμός όλου του χρόνου"

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισήχθη τον Ιούλιο του 2016 ως περιβαλλοντικός προκειμένου τα έσοδα να χρησμιοποιηθούν για δράσεις αντιμετώπισης της επιβάρυνσης από τον τουρισμό των υποδομών και του περιβάλλοντος. Έτσι, τα 30 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 χρηματοδότησαν πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος και ένα νέο σύστημα ύδρευσης στις τουριστικές περιοχές.