Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 09:38

Τουριστικές μισθώσεις σπιτιών: Προσδοκίες για μόλις 48 εκατ. ευρώ έσοδα το 2018...

Μόλις 48 εκατ. ευρώ έσοδα από τη φορολογία επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων το 2018 προβλέπονται στα μέτρα του συμπληρωματικού Μνημονίου, τα οποία θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση στις 18 Μαΐου.

Στο σχετικό Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding), που υπέγραψε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, δεν αναφέροναι λεπτομέρειες για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την τουριστική μίσθωση σπιτιών μέσα από διεθνείς πλατφόρμες, όπως η Αirbnb.

Αναλυτικά η σχετική αναφορά:"Θεσμοθέτηση ενός φόρου επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων που θα αποφέρει 48 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Αυτό θα παρέχει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της οικονομίας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή φόρων και να διαφυλαχθούν τα φορολογικά έσοδα από περιστασιακή και βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων".

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών, που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκαν σημαντικά κενά και αδυναμίες, γι αυτό και ουσιαστικά συζητείται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που μένει να δούμε τι ακριβώς θα προβλέπει (εντάσσοντας και τις εταιρείες που διαχειρίζονται αρκετά σπίτια προς τουριστική μίσθωση, για τις οποίες δεν υπήρχε πρόβλεψη στην αρχική ρύθμιση).